Ida Rannisto Ida Rannisto

Ruutuaika ja Läsnäolo –Tasapainoa Perhearkeen

Oletko huomannut, miten vaikeaa on löytää tasapainoa älypuhelimen käytössä, kun laite tuntuu olevan aina läsnä, myös omissa käsissä? Moni vanhempi kokee saman haasteen: haluamme olla aidosti läsnä lapsellemme, mutta toisaalta työ, arjen asiat ja viihde kietoutuvat niin tiiviisti puhelimen ympärille, että sen rajoittaminen tuntuu joskus lähes mahdottomalta. Samalla meitä huolettaa, miten nuorten aivot ja tunteet kehittyvät ruutujen äärellä – ja mitä tapahtuu, kun vuorovaikutuksen tilalle astuu jatkuva näytön tuijotus.

Tutkimukset ja asiantuntijat puhuvat paljon siitä, miten tärkeää lasten kehitykselle on elävä ja ennakoitava vuorovaikutus. Jokainen meistä tietää sen, miten vuorovaikutus synnyttää yhteyttä ja ymmärrystä, mutta joskus arjessa se voi tuntua vaikealta toteuttaa. Kun näytöt ja ilmoitukset vievät huomiomme pois hetkestä, lasten on vaikeampi luottaa siihen, että olemme aidosti läsnä ja kuulolla. Tämä puolestaan voi heijastua lasten käyttäytymiseen ja jopa tunne-elämän kehitykseen.

Laitteet vaikuttavat myös uneen ja keskittymiskykyyn. Puhelimen valot ja ilmoitukset herättävät mielen, vaikka olisi jo aika rauhoittua uneen. Olet ehkä huomannut itsekin, että illan viimeinen vilkaisu someen voi olla houkutteleva – mutta sen jälkeen uni saattaa antaa odottaa itseään. Samaan aikaan tuntuu, että iltaisin rauhoittuminen ilman laitteita ei ole helppoa aina itsellekään, joten kuinka voimme ohjata lapsiamme parempaan laitteiden käyttöön?

Näissä hetkissä on lohdullista muistaa, ettei täydellisyyttä tarvita, mutta pienillä askeleilla voi olla merkittävä vaikutus. Arvokasta on jo se, että pohdimme yhdessä, miten paljon aikaa haluamme käyttää puhelimella, mistä muusta se on pois ja mitä sen sijaan voisimme tehdä. Voisiko olla parempaa tapaa rauhoittaa yhteisiä hetkiä iltaisin, kuin laitteiden syrjään laittaminen? Lapset ja nuoret kaipaavat johdonmukaista tukea ruutuaikansa rajoittamisessa, mutta tämä koskee myös meitä aikuisia. Aikuisina vastuumme on luoda lapsille mallia ja rajoja, jotka vahvistavat samalla kaikkien perheenjäsenten hyvinvointia ja aikaa yhdessä.

Vanhemmuusalmennuksen yhtenä osa-alueena voimme keskittyä löytämään realistisia ja myötätuntoisia keinoja ruutuajan hallintaan niin vanhemmalle kuin lapselle. Autan tunnistamaan perheesi tarpeet ja luomaan rutiineja, jotka tukevat aidompaa läsnäoloa ja helpottavat tasapainon löytämistä. Olen nähnyt lukuisia kertoja, miten jo pienet muutokset voivat lisätä rauhaa ja läsnäoloa perheen arkeen ja auttaa meitä kaikkia hallitsemaan älylaitteiden käyttöä tasapainoisemmin.

Jos olet valmis kokeilemaan uutta lähestymistapaa, jossa ei keskitytä kieltämiseen vaan tukemiseen ja läsnäolon vahvistamiseen, tervetuloa valmennukseen! Avullani voit löytää arkeesi kestävää tapaa olla aidosti yhteydessä sekä lapseesi että itseesi. Yhdessä voimme rakentaa perheeseesi uusia rutiineja, jotka tukevat tasapainoa ja tunnetta siitä, että jokainen perheenjäsen ja hetki on arvokas. ❤️

Lähteenä ilmiön kuvaamisessa käytetty: Lapset, nuoret ja älypuhelimet − tukea 2020-luvun vanhemmille, Lääkärikirja Duodecim 2022, Yleislääketieteen erikoislääkäri, nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01305

Lue lisää